2013. december 11., szerda

Samnis-háborúk - Egy konzuli légió felállítása

Bár tél van, ami nem a hadjáratok ideje, de elkezdődött a római polgárok összeírása a jövő évben esedékes Samnis-háború konzuli légiójához. Első körben az idősebb és a legfiatalabb korosztályt írtam össze. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Triarii és a Velites festésével elkészültem és egy Mars-mezei felvonulásra már alkalmasak lennének.



A konzuli légió felépítése a következő lesz:

1× Konzul
1× Legatus
4× Velites
4× Hastati
4× Principes
1× Triarii
1× Equites

Ez Ancients D6 rendszerben az alap 30 pontos sereg.
Mighty Armies-ban némileg módosul a felállás, ami a következő lesz:

1× Konzul (gyalogos)
2× Velites
3× Hastati
3× Principes
1× Triarii
1× Equites

Ez így 59 pontot számol, így 1 pont maradt, de ezt sajnos nem tudom elkölteni semmire. Bár az egysége itt kevesebbnek tűnik, fontos különbség a két rendszer közt, hogy a MA-ban a karakterek is harcolnak, lévén a velük lévő testőrséget is szimbolizálják. Így lényegében 2 Triarii osztag is van.

Majdnem hasonló méretű a két sereg, így a nagyobbat építem meg, amiből a kisebb sereg könnyen felrakható a későbbiekben. Az első seregben lenne némi mozgástér a sereg módosításához, ami a nehéz gyalogság csökkentését jelentené más csapatok növelése érdekében. Mivel a samnis sereg elég mozgékony elképzelhető, hogy szükség is lesz erre módosításra, azonban ez majd az első ütközet után fog eldőlni. Igaz a légiók szervezete miatt a mozgástér nem túl nagy.

A következőkben a Hastati 4 egysége kerül sorra, remélem nemsokára róluk is tudok képeket mutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése