2016. április 2., szombat

Keresztesháború a terepasztalon 4. - Szeldzsuk török invázió

Üdv!

Végre megérkezett a szeldzsuk törökök első hulláma! Pénteken kaptam meg őket, de a hétvégi meló miatt csak ma tudtam őket tüzetesebben szemügyre venni.

A 3 csomag kibontásra várva.
A figurák megint az Old Glory15s gyártmányai, bár a gyártó amerikai, de a disztribútoruk az Egyesült Királyságban a TimeCast, én is tőlük rendeltem.

A következő csomagok érkeztek:

ST3 Seljuk Turk Horse Archers
ST5 Seljuk Turk Foot Skirmishers
ST8 Turcoman Cavalry

Az első csomag a lovasíjászokat tartalmazza, ám mivel az RRtK rendszerben dual képességű közelharci lovasságként szerepelnek a figurák egyik fele íjjal, másik fele dárdával jelenik meg a talpon. Így a talp egyértelműen mutatja, hogy nem 'csak' lövésre képes osztaggal van dolgunk. A bizánci seregben az alánokat ugyan ilyen elvek szerint készítettem el. Így került a rendelésbe az ST8 csomag, amiben csak dárdás szeldzsukok találhatóak. Az Old Glory-tól megszokott 9 lovas, 9 ló figurát kapjuk.

A bontatlan lovasíjászok...

...és a közelharci lovasság.



Mindkét lovas csomagban 3 lóváltozatot kapunk, tehát mindegyik változatból 3 darabot, negatívumként csak azt lehetne megemlíteni, hogy mindkét csomag ugyanazt a 3 ló fajtát tartalmazza.

3 fajta lovasíjász 3 fajta lóval.


A 3-as formátumnál maradva lovasból is 3-3 különböző fajtát kapunk, tehát 3 fajta lovasíjászunk és 3 fajta dárdásunk lesz, de mivel 1 osztaghoz használjuk őket kissé változatosabban tudjuk őket megjeleníteni, mivel a talpon 2 figura lesz.

A 3 fajta dárdás.
A sereglista tartalmaz gyalogságot is, azonban ezek mind előcsatározók, 2 különböző fegyverrel: íj és hajítódárda. Mivel a játék nem tesz különbséget az előcsatározók fegyverzete között, így lényegében csak a változatosságot szolgálja.

Az előcsatározó csomag.


Az ST5 csomagban mindkét fajta osztagot megkapjuk és szerencse, hogy nincsenek fegyverekre szétbontva a csomagok, máskülönben tele lennék felhasználatlan íjászokkal és gerely hajítókkal. Tehát gyalogos csomagoknál szokásos 24 figurát kapjuk, fele íjász, fele hajító dárdás. Mindkét fegyverzetből 3-3 verziót kapunk.

Íjászok és gerely hajítók.





A figurák faragása, részletessége nem Corvus Belli vagy Xyston minőség, de szerintem így is nagyon jónak mondható. A bizánci figuráknál tapasztaltak alapján elmondható, hogy könnyű a festésük. A fém közepesen hajlékony, láttam már sokkal puhábbakat (Strategia Nova), de merevebbet is (Baueda). Inkább a dárdák esetében jön elő, ahol amúgy is könnyebben hajlik az anyag, de szerencsére nem törik. A figurák mérete ugye 15mm, de sok gyártó inkább a nagyobb 15/18mm méretarányban mozog (Xyston, Donnington, Blue Moon) azonban szerencsére az Old Glory15s figurái a 'valódi' 15mm méretet gazdagítják. 

Lassan kezdem a festést és ezzel egy időben jön a szeldzsuk török sereget bemutató cikk is. Illetve még ebben a hónapban érkeznek a szeldzsuk csapás mérő egységek: a szeldzsuk nemesi lovasság és a ghilman lovasság.

8 megjegyzés:

  1. Köszi az ismertetőt! Jó a sok kép a pózokról.
    Ha nem nagy kérés és van figura hozzá, 1/72 és 28 mm összehasonlító képet is tudsz lőni párat?
    Mondom is miért kérdem.
    Mennyire menne el méretben az Old Glory 15 mm a 28 mm arány mellé halflingnek KoW rendszerben, arra lennék kíváncsi.

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    Sajnos nincsen nagyobb méretarányú figurám jelenleg, így nem tudok neked képet készíteni. Azonban a neten lehet találni ilyen méret összehasonlító írásokat, képekkel.
    Egyébként jó lehet az elképzelésed, szerintem működhet is a dolod.

    VálaszTörlés
  3. Olvasom a blogot és már vártam a török részt. 28 mm méretben tudnál ajánlani gyártót? A fiam rajong a XV. századi csatákért, neki szánnám meglepetésnek. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Olvasom a blogot és már vártam a török részt. 28 mm méretben tudnál ajánlani gyártót? A fiam rajong a XV. századi csatákért, neki szánnám meglepetésnek. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      A 28mm méretarányban nem vagyok annyira járatos, de 2 gyártót tudok akik ottomán töröket készítenek: Essex, The Assault Group. Mindkét gyártó fémből készíti a figurákat így az áruk nem éppen olcsó. Az utóbbi gyártó kész DBA seregeket is árul. Milyen rendszerhez lennének a figurák?

      Törlés
  5. Egyenlőre nem rendszerhez, csak a gyűjteménybe. Onnan még már hangulat (és pénz) kérdése, hogy mi lesz belőle. ;-) Köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
  6. 28mm Ottoman egységek:
    http://www.theassaultgroup-shop.co.uk/ottoman

    Szep figurak, bar nem a legolcsobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, ezt írtam is. Véleményem szerint, sokkal jobban jár az ember a 15mm-es méretaránnyal.

      Törlés