2016. március 13., vasárnap

Keresztesháború a terepasztalon 2. - A Bizánci hadsereg a Komnénosz-dinasztia alatt

Üdv!

Ahogy ígértem, itt a folytatás...

A lista a 98. a sereglisták sorában és a Komnénosz-dinasztia hadseregét mutatja be, ami azt jelenti, hogy a sereglistát a 11-13.század közötti időszakban használhatjuk. A korábbi Bizánci seregekkel ellentétben (X. sz és előtte lévő időszakok) itt komolyabb változásokkal szembesülünk, ami nem csak a normann-stílusú fegyverzetben, hanem az alkalmazott taktikákban és harceljárásokban is megnyilvánul.
Ez a lista jól visszaadja a Bizánci birodalom akkori állapotát: a sereg nagy része bizony zsoldosokból áll, a kisebb létszámú bizánci katonaság csak átlagosan képzett és kevésbé jól felszerelt, mint a birodalom korábbi időszakainak katonái.

Lovasság:

Bizánci sereg lévén a lovassággal kezdeném, mivel a birodalom hadviselésében a lovasság igen előkelő helyet foglalt, mondhatnánk a 'fő' fegyvernemnek is. Bár a Dürrakhión-i csatában bizánc elvesztette Kataphraktoi lovasságát és azt nem is állították fel újra, akad más ütőképes lovas alakulat is a seregben.

Latinikon: bizánci zsoldban álló frankok, lombardok, német vagy normann lovagok.

Frank lovasság.

Elsőosztályú nehéz lovasság ez, ami az 5-ös Rep értékből azonnal ki is tűnik: nemigen lesz morál vagy reakcióteszttel problémánk. Az AC4 páncélzat biztosítja, hogy jól bírják a támadásokat, mindezek tetejébe a szokásostól eltérően osztagunk 4 figurával rendelkezik, így a túlerővel sem lesz gondunk! Azonban a nagy tömegnek és páncélzatnak ára van: lovasságunk a leglassabbak közé tartozik, a szokásos 12” helyett 8” mozgással számolhatunk. Mivel klasszikus nehéz lovasságról beszélünk megkapják a Shock képességet is, így ha rohamozni tudunk nagy pusztítást vihetünk végbe az ellenfél soraiban.

Összességében nagyon ütőképes alakulat ez: nagyon jó Rep érték, jó páncélzat, rohambónusz és lovassághoz képest lassú mozgás. Ezek a tulajdonságok a pontértékben is megjelennek, az egyik legdrágább pontértékű osztag a játékban, és a sorozódobással is csak kis eséllyel kaphatunk ilyen egységet.

Kavallarioi: bizánci lovasság, a Latinikon némileg gyengébb változata néven jellemezhetnénk őket. Ez rögtön tetten is érhető a legfontosabb tulajdonságnál: Rep értékünk csak 4, ami az átlagot jelenti és bár páncélzata megegyezik a nyugati lovagokéval (AC4), de az osztag csak 3 figurával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy bár a mozgékonyság jónak mondható (12”), de nehéz gyalogsággal harcolva bizony túlerő problémákkal találhatjuk szembe magunkat. Szerencsére nem kell lemondanunk a Shock képességről, így a rohamaink pusztító hatásúak lehetnek.

Kavallarioi.

Összegezve, kissé gyengébb egységet kapunk, de azért a nehéz lovassági átlagot hozzák. Ez azt is jelenti, hogy osztagunk olcsóbb, mint nyugtai kollégáik és a sorozódobáson is nagyobb eséllyel beszerezhetőek.

Skythikon: a lovas nomád népek harcmodora már korán beépült a bizánci hadsereg taktikájába, nem csak zsoldosok formájában, hanem a bizánci lovastaktikában is kimutatható. Ennek legnyilvánvalóbb formája a lovassági tömbök alkalmazása volt, ahol a páncélos nehézlovasság mintegy falként vette körbe a szintén páncélos lovasíjászokat. Ez a taktika sokáig fennmaradt a bizánci seregben, de a Komnénoszok alatt már nem alkalmazták, valószínűleg azért, mert Dürrakhion után nem állították fel újra a Kataphraktoi osztagokat. Pedig ezek rohama többek között azért is volt pusztító, mert előtte és közben a lovasíjászoknak jócskán volt idejük az ellenfél meggyengítésére lövéseikkel.

Alán lovasság bizánci zsoldban.


Tehát lovasíjászok: besenyők, alánok, kunok és persze szeldzsuk törökök mind harcoltak bizánci zsoldban, lényegében a rendelkezésre álló figurák döntik el mit használunk. No, de nézzük mit is kapunk ezzel az osztaggal. Már az elején kimondhatjuk, hogy szerencsénk van, mert nem előcsatározó (skirmish) osztagot, hanem közelharci lovasságot kapunk, ami kettős (Dual) fegyverzettel rendelkezik. Ez azzal az előnnyel jár, hogy ugyanabban a körben lőhetünk és közel harcolhatunk is, mindezt úgy, hogy nem kapjuk meg az előcsatározókat sújtó büntetéseket. Azonban jön is a fekete leves, mégpedig, hogy osztagunk 2 figurával rendelkezik, így a túlerő miatt mégiscsak mérlegelni kell kik ellen is küldjük a fiúkat. Bár Rep értékük 4, ami átlag, páncélzat viszont lényegében nincsen (AC2), így harcban szinte biztos szenvedünk veszteséget. Ezek összességében azt is jelentik, hogy legalább a mozgékonyságunk az előcsatározókéval megegyező 16”, de van egy kis bibi. Az, hogy a nomád népeket azért nem lehetett olyan könnyen egy jól kitalált hadigépezet részeivé tenni, pláne amikor azt a szolgálatot pénzért vállalták. Így sajnos osztagunk sajnos fegyelmezetlen (UD) képességgel bír, ami nagyon megkeserítheti az életünket, hiszen alap mozgásnál nincs probléma, manővereknél viszont nem biztos, hogy a csapat követi a hadvezér utasításait.

Összegezve: Átlagos képességek harcban és lövésben, páncél nélkül és az UD képesség miatt sajnos korlátozottan használhatóak közelharcra. Kivétel, ha reakció teszttel akarunk közelharcba kerülni. Tehát ne mi kezdeményezzünk, hanem hagyni kell az ellenfelet támadni és lehetőleg olyan osztagot nézzünk ki aki már szenvedett veszteséget és mi is okozunk neki nagy valószínűséggel továbbiakat. Ezért csak korlátozottan használható, de olcsó lovasegység, alap seregben 2 ilyen osztagot is kapunk.

Gyalogság: A XI. századra a bizánci gyalogság is változásokon ment keresztül, többek között megjelent a normann stílusú pajzsok alkalmazása, de a legfontosabb talán, hogy mint a lovasságnál itt is megszűnt a kettős fegyverzet alkalmazása. Eddig az időszakig a gyalogos tömbök belsejét – mint a lovasoknál is – íjászok alkották, míg elől és a széleken hosszú dárdával felszerelt páncélos gyalogság állt fel. Sajnos ennek a jó kis felállásnak búcsút mondhatunk, be kell érnünk egy 'alap' gyalogsággal.

Dárdás nehéz gyalogság: teljesen átlagos osztagot kapunk, ami Rep 4, AC3 és talpanként 4 figurával rendelkezik. Ez se nem rosszabb, se nem jobb, mint más országok nehéz gyalogsága. Mivel nem rendelkezünk kettős fegyverzettel (Dual) jóformán csak védekezésre használhatjuk őket, mivel mozgás értékünk (6”) a legrosszabb az egész bizánci seregben. Viszont ezt a feladatot legalább jól el tudják látni főleg, ha egy kis támogatásban részesülnek. Pontértéke egész jó a lovasokhoz képest és az alapsereg 2 ilyen osztagot tartalmaz, így mindenképpen lesz ilyen a csatában.

Skutatoi


Összegzés: mindenben átlagos egység, de védekezésre, arcvonal tartására tökéletesen megfelelnek.

Íjászok: az íj mindig is kiemelt szerepet játszott a bizánci hadseregben, így íjászokat itt is kapunk, de lényegesen kisebb számban, mint a korábbi bizánci listákban (Early, Maurikian, Thematic, Nikephorian).

Könnyű íjászok.

Átlagosnak mondható Rep 4, AC2 védelem, tehát páncél lényegében nincsen. Ráadásul az osztag csak 2 figurás, így a lövésbónuszról is le kell mondanunk, csak az vigasztalhat minket, hogy így a mozgékonyságunk az előcsatározókéval egyezik meg (8”). Mivel lövész osztagot (missile) kapunk a lőtávolságunk nagyobb, mint az előcsatározó és dual fegyverzetű osztagoké, így ez legalább igazi előnynek könyvelhető el.

Összegzés: olcsó, de kevésbé hatékony lövész osztag. Azonban a dárdásokkal kombinálva mégis jól használható. Remekül támogatják a nehéz gyalogságot és még messzebb is lövünk, mint a régebbi időszakok dual fegyverzetű gyalogsága. Az alapsereg 1 ilyen osztagot tartalmaz, de a sorozódobással is jó eséllyel juthatunk hozzájuk.

Varég testőrség: utoljára maradt a testőrség, mivel ők akkor jelentek meg a csatatéren, ha a császár is jelen volt az ütközetben. Ezért az alapsereg nem is tartalmaz ilyen osztagot, csak sorozódobással tudunk ilyen osztaghoz jutni. Azonban, ha szerencsénk van és jót dobunk igen erős osztaghoz jutunk.

Varég testőrség.

Svéd, dán, norvég vikingek, majd angol-szászok, még később rusz zsoldosok is alkották ezt a császári testőrséget. Ütőképes nehéz gyalogsághoz jutunk, ha a szerencse is mellénk szegődik, de hátránya is van ennek a csapatnak.

Rep 5, AC4 és 4 figurás osztag! Mintha frank nehéz lovasságot látnánk gyalog és nem is állunk evvel a megállapítással túl messze a valóságtól. Túlerő nem okozhat gondot, páncélérték miatt a veszteségeink is kisebbek lehetnek, mint az ellenfélé és a magas Rep miatt jó reakciókat dobhatunk és mindezek hatékonyságát növeli, hogy osztagunk Elit besorolású! Tehát bónuszt kapunk a közelharci támadásokra, reakció tesztekre is. Eddig nagyon táposnak tűnik és az is. Hátrányuk csakúgy, mint a latinikon osztagnak, hogy lassúak. Egész pontosan 6”, ami a dárdás nehéz gyalogsággal egyezik meg, így támadó feladatokra korlátozottan alkalmasak.

Összegzés: a második legdrágább osztagunk és ritka is, de mindenképpen ütőképes osztag. Mozgékonysága miatt támadásokat nemigen fogunk vezetni vele, hiszen arra ott a lovasság, de ideális tartalék képzésére. A csata későbbi részében mikor kialakulnak a közelharci gócok, az azokban kimerült ellenséges egységeket könnyen megsemmisíthetjük, miközben a varégok csak valószínűleg csak kisebb veszteségeket szenvednek.

Taktikák:

Seregünk B taktikát használ, ami a X. századhoz képest (Nikephorian) nem hoz változást, azonban az előtte lévő időszakok bizánci seregei a kissé agresszívabb A taktikát használják.
A B taktika azt jelenti, hogy nagyrészt manőverezésre és gyorsaságra épülő támadó taktikákat használ a sereg. Tehát a támadásokat és a manővereket a lovasság vezeti, általában a szárnyakon, míg a lassabb gyalogság a centrumot tartja.

Double Envelopment (DE): 50% van erre a taktikára. Ahogy a nevéből is látható mindkét szárnyon átkarolásra épül, míg a lassabb gyalogság a derékhadban összpontosul és tartja a frontot. Ebben az esetben seregünk 40% a derékhadban van (10% van tartalék képzésre) míg a szárnyakon a sereg 30-30% található.

Encircle Flank (EF): Nagyjából 33% esélyünk van erre a taktikára. A lényege, hogy a lassan előrenyomuló derékhad takarásában a jobbszárny átkarolás hajt végre a megfelelő pillanatban. A bal szárny teljesen defenzív, célja a derékadunkat óvni az ellenfél átkaroló hadmozdulatától. Ilyenkor a sereg 60%-ka a derékhadban található (10% tartalék képzésre), az átkarolást végző jobbszárnyban a sereg 30%-ka, míg a defenzív bal szárny 10% osztagot tartalmaz.

Feigned Flight (FF): lovas nomád népek taktikája. A könnyű, de gyors lovas egységek maguk után csalják az ellenséget, akiket aztán a sereg pihent része lerohan. A sereg eloszlás, mint a legelsőnél: 40% a derékhadban, 30-30% a szárnyakon. Erre a taktikára van a legkisebb esélyünk, mintegy 16%.

Végszó:

Összességében kellemes kis sereg lett a Komnénoszi Bizánc lista. Bár vannak gyengébb egységek (Skythikon), de ezekhez a taktikákhoz tökéletesen megfelelnek és ezek ellensúlyozzák is a lövész osztagok csökkentett számát. A sereg nagyrészt a lovasságra épül, akik szint majdnem mindig a szárnyakon lendülnek akcióba. Persze lehet variálni és kísérletezni, mert soha nem lehet tudni mivel tudjuk meglepni az ellenséget.

Az ellenfeleket tekintve érdekes a helyzet, mert a Szeldzsuk törökök szintén B taktikával harcolnak, kíváncsi vagyok, hogyan működnek taktikák, ha az ellenfél ugyan azzal a módszerrel harcol. Másik nagy ellenfél az itáliai normannok, akik viszont C taktikát használnak, ami védekező felállást jelent: kifárasztó taktika lövésekkel párosítva majd a megsemmisítő roham…mindenképpen érdekes lesz.

Persze vannak más seregek is, szinte bárki lehet ellenfél és azt is biztosan tudom, hogy a Keresztesháborúk után, a Magyar-Bizánci háborúk következnek, amihez ugyanezt a Bizánci sereget lehet használni.

Alapsereg:

Az alapsereg...

1× Latinikon
2× Cavalry
2× Skythikon
2× Spearmen
1× Archer

Összesen: 198 pts


A teljes Bizánci sereg, több mint 400 pont...

6 megjegyzés:

  1. Elég jó leírás, erdekes sereg lesz, nekem is tettszik. Pár a korba illő képpel érdemes lenne feldobni a posztot.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a megjegyzést, való igaz hiányoznak képek az írásból, ezt igyekszem pótolni nemsokára.

    VálaszTörlés
  3. Szervusz! Még nem volt alkalmam megköszönni az írásaid, de hatására én is vettem 3 ókori kezdő sereget. Talán egyszer eljutok a festésükig is. :) A legjobbakat kívánva, üdvözlettel: Ákos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy tetszettek az írásaim és én köszönöm, hogy elolvastad őket. Remélhetőleg a terepasztalon is összefutunk egyszer. Augusztustól már lesz rá lehetőségem mivel, akkor megyek haza. Üdv: Tibor

      Törlés
  4. No így már mindjart ejha az írás! :)

    Szép sereg, jó talpalás. Várom az ellenséges sereget is.

    Ez mekkora méret? 15mm vagy 1/72?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, 15mm figurákkal játszom. A szeldzsukok pár nap múlva érkeznek :)

      Törlés