2016. március 6., vasárnap

Keresztesháború a terepasztalon 1. - A kezdetek

Üdv!

Az eddigi írásaimban jóformán csak ókori seregeket mutattam be, a középkor teljesen hiányzott. Ennek nem az az oka, hogy ne érdeklődnék a középkor iránt, hanem nem nagyon volt miről írjak, mivel ilyen figuráim, seregeim nem voltak eddig.

Mostanában jutott eszembe, hogy jó lenne a középkor valamelyik szakaszába bele kezdeni. Nehéz a választás, mert elég tág időszak ez és sok minden is érdekel. Választásom végül a kereszteshadjáratok időszakára esett, elsősorban annak korai időszakára. A fő inspirációt Steven Runciman: A Keresztes Hadjáratok Története című zseniális könyv adta, 2-3 kiolvasás után döntöttem úgy, hogy nekem kell keresztes sereg is a gyűjteményembe.

A tervezett seregek a következőek:

Bizánc (Komnenan Byzantine, 98.)
Keresztesek (Early Crusaders, 87.)
Szeldzsuk törökök (Seljuk Turks, 99.)
Szíriai államok (Syrians, 100.)

Zárójelben a Rally Round the King (RRtK) rendszer sereglista megnevezése és száma áll.

A gyűjtést a Bizánci sereggel kezdtem, amit majd a szeldzsuk törökök követnek. Ezután jönnek a keresztesek, majd a szíriai államok seregei.

A bizánci sereg 2 ütemben érkezett, először a lovasságot, majd a gyalogságot szereztem be. A 2 rendelés között természetesen a figurákat festettem is.

Hosszas nézelődés után végül az Old Glory 15s figurákat választottam, amikben nem is csalódtam. Ezért az árért nagyon szép minőséget és kidolgozott figurákat kapunk, talán csak a csomagban lévő figurák mennyisége lehet bizonyos esetekben gond. Az Old Glory ugyanis nem a szokásos 8 és 4 figurás csomagokban árulja a figurákat, hanem 24 figura van a gyalogos, 9 a lovas és 12 a parancsnoki csomagokban, ez utóbbinak a fele lovas, fele gyalogos figura. Kezdésnél talán jól is jön ennyi figura, azonban amikor arról van szó, hogy pár darab kellene még egy adott figura fajtából, kénytelenek leszünk megint egy 24 darabos csomagra beruházni.

Szerencsére mivel ebben a rendszerben nem fix sereglistákkal játszunk, nem csak lehet, kell is minden osztagból kissé többet kifesteni. Ezt részletesebben a rendszert bemutató írásban fogom kifejteni.

A sereghez a talpakat a Minibits-től rendeltem, ezek lézerrel vágott MDF talpak. A minőségük szuper, sokkal jobbak, mint az eddig általam használt sztirol lap. Ennek ideje volt már hiszen akármilyen is a festés minősége egy jó talp mindenképpen javítja az összképet. A talpak mérete a már szabványosnak mondható DBA rendszerű. Így a gyalogosok 40×20mm, a lovasság 40×30mm, hadigépek, elefántok, szekerek pedig 40×40mm méretű talpra kerülnek.

MDF talpak a Minibits-től.

A következő írásomban, a Bizánci sereget fogom bemutatni. Addig egy pár kép a figurákról:

Bizánci nehéz lovasság.



Latinikon.


Íjászok.

Varég testőrség.

Bizánci nehéz gyalogság.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon várom a folytatást... ;)

    VálaszTörlés
  2. Szép figurák, jó projekt, érdeklődve várom az összerakós festős részt.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, igyekszem a figurákkal és lassan itt a folytatás.

    VálaszTörlés