2013. május 25., szombat

Kelták földjén, Kartágó-Gall ütközet, 2013.05.18

Május 18-án Pünkösd előtt megint csatát vívtunk: ellenfelem Misi keltái voltak, akik ellen ez a seregem még nem harcolt soha. Kíváncsi voltam, mire megyek a sok kiszámíthatatlan heves és fanatikus egységgel szemben.

Seregem a szokásos kereken 1500 pontos listából épült fel, amit eddig is hoztam:

Boetarch – általános értékekkel
Afrikai gyalogság (2×6 talp) - nincsen fejlesztés
Pun városi polgár milícia (6 talp) - falanx alakzat
Líbiai előcsatározók (4 talp)
Numidaiai könnyű lovasság (4 talp) - lövés 'Jó' értékre fejlesztve
Baleári parittyások (4 talp)
Zsoldos tarentum-i lovasság (4 talp)

Kelták:

Kelta hadúr – általános értékekkel
Gaesati (6 talp) – fanatikus osztag
Gall harcosok (2×6 talp)
Könnyű lovasság (4 talp) – előcsatározók
Gall lovasság (4 talp)
Kelta előcsatározók (4 talp)

A terep:

A csatatér nagy részét sík terep foglalta el, de mindkettőnk felállási zónájában volt egy-egy kisebb, de meredek domb. A csatatér baloldalán egy erdő volt, míg a másik oldalon egy farm. A dombok nem játszottak nagy szerepet, mert tényleges lövész osztagokkal egyikünk sem rendelkezett és inkább a felállási zóna részen helyezkedtek el. Viszont az erdő elfoglalása akár csatadöntő momentum is lehet, mivel birtoklója állandóan fenyegetni tudja az itt elhelyezkedő szárnyat, illetve meg lehet akadályozni egy az erdő megkerülésével elvégzett átkaroló hadműveletet. Persze ehhez megfelelő egységek is kellenek, de nekem rendelkezésemre álltak a megfelelő elcsatározók a feladathoz.

Felállás:

A felállásomat ez előbb leírtak határozták meg, így a jobbszárnyamat a líbiai előcsatározók és a numidiai lovasság alkotta. A gyors mozgású egységek feladata lett az erdő elfoglalása és onnan az ellenség nyugtalanítása és esetlegesen támadás, ha a hadiszerencse úgy hozza.
A derékhad felépítésében most változtattam, részben mert itt a domb kettévágta az arcvonalam és mert az ellenséges lovasságot a falanx akarta megállítani. Ezen okok miatt a domb két oldalán egy-egy afrikai gyalogság foglalt helyet, közöttük a dombon pedig a parittyások és a Boetarch.
A balszárnyat a pun polgárok falanxa és a tarentum-i lovasok alkották.

                                                             A karthágói arcvonal


                                                                 A kelták tömege


A kelták balszárnya az előcsatározóból és az egyik gall harcosokból álló osztagból épült fel. Az előcsatározók nem titkolt célja volt, az erdő megszerzése. A kelta derékhad gall harcosokból és a Gaesati-ból álló elég erős támadó ékből állt. Szerencsére Soldurii most nem volt, de így is megjártam. Misi jobbszárnya csak lovasságból állt és ez nem sok jót jelentett számomra, de kíváncsi voltam, hogy az nem túl erős, de falanx alakzatban harcoló polgárok meg tudják-e fogni a lovasrohamot.

A csata lefolyása:

A csatát én kezdtem miután Misi a győztes dobost felhasználva átengedte a kezdeményezést. A tervem az erdő elfoglalására épült, amit az előcsatározók elfoglalnak és biztosítanak és mellette csatát kínálok az afrikai gyalogsággal egy feltehetőleg megtizedelt gall gyalogsággal. A balszárnyon nem terveztem sok mindent, a falanxnak meg kell fognia a lovasságot és tartania az arcvonalat.
Ebből kifolyólag minden osztagom mozgott előre, hogy elérjék a ki jelölt terepszakaszokat. A tarentum-i lovasság a farmot szállta meg mellettük, de kissé lemaradva a falanx és az afrikai gyalogosok haladtak. Mivel a dombnak sok hasznát egyenlőre nem láttam a parittyások le is rohantak róla és az arcvonal előtti sík terültre álltak ki. Mellettük a másik afrikai gyalogság az erdő felé manőverezett oly módon, hogy a jobboldalát közvetlenül az erdő védje. A líbiai előcsatározók azonnal elfoglalták az erdőt egy rövid futás végén, míg a numidiai lovasság messzire előre vágtatott és félig meg is kerülte az erdőt úgy, hogy láthatóvá vált a gallok balszárnya.





 A gallok se voltak restek és megindult az egész hadseregük, szinte az egész kelta gyalogság egyszerre indult meg üvöltve felém, egy ellenállhatatlan emberi falként. A lovasság jó előrevágtatott közeledve a farm felé, hogy lerohanják az ott lévő gyenge lovasságomat. Viszont a másik oldalon Misi kénytelen volt az előcsatározókkal a rohanó törzsi harcosok oldalát védeni, mert nagyon közel kerültek a lovasaim.








Következő körben a balszárnyamon csak manőverezés zajlott: a falanx felzárkózott a lovasság mellé, de az afrikai gyalogság tartotta az állásait. A parittyások merészen előre nyomultak és lőttek, de sajnos eredmény nélkül. A jobbszárnyon a líbiaiak birtokba vették az erdőt, majd a lovasság tűz alá vette a gall előcsatározókat, némi veszteséget okozva nekik gerelyekkel. A gallok jöttek előre, a lovasság rohamot is jelentett a tarentum-i lovasokra, akikkel vállaltam a közelharcot, de az nem jól sikerült és 1 talpnyi veszteséggel hátra is szorítottak. A gall gyalogság szórványos lövések mellett nyomult előre és egyik gall harcos osztag elérte az erdő szélét, míg mások az elől lévő parittyásokra jelentettek rohamot, akik persze kihasználták mozgékonyságukat és kitértek a roham elől.
Az igazi küzdelem a 3. körben kezdődött: a polgárok falanxa rohamot jelentett a gall lovasokra, a Boetarch vezetésével.  

                                                              A roham...

 Bár kicsit nagyobbak voltak a veszteségeink, sikerült a gall lovasokat hátraszorítani.A líbiai előcsatározók a másik szárnyon felzárkóztak az erdő szélére és onnan dobálták gerelyekkel a törzsi harcosokat, némi sikert elérve, míg a numidaiai lovasság elkönyvelhette az első igazi sikeremet, a gall előcsatározók a veszteségek miatt teljesen megzavarodtak és a káosz uralkodott el rajtuk.
Az erdő mellett állást foglalt afrikai gyalogság mellé visszahoztam a parittyásokat és ezúttal sikerült eredményt is elérni a második gall harcos osztagon. Így a kör végére sikerültek a célok: a lovasok ellenében tartottam az arcvonalat és a jobbszárnyamon végrehajtottam az átkarolást. Azonban a lényeg a gall harcosok tömege még ott volt!

                                               A 3. kör végén kialakult helyzet.

  
A következő körben sikerült tumultust okoznom a kelták közt: mindkét törzsi harcos osztag az erdő melletti afrikai gyalogságot szemelte ki magának és így egymást is akadályozták. Erre a körre a sikerült a gall előcsatározók nagy részét lemészárolni, a csekély maradék elmenekült.

                                                      A helyzet bonyolódik. 

Eközben Misi kénytelen volt az előcsatározó lovasságát átcsoportosítani, hogy legyen mivel védenie a balszárnyát. Tehette is, hiszen egy elrontott sorakoztatás teszt után a tarentum-i lovasok még mindig meg voltak zavarodva és úgy döntöttem nem is próbálkozom ezzel többet, a játék végéig kisebb hatékonysággal ugyan, de még használhatóak (minden cselekedettre -2).  A falanx és a gall lovasok párharca eddig kiegyenlítően folyt, már mindkét osztag vesztett 1-1 talpat és szerencsére a Boetarch is életben maradt. Viszont a Gaesati tovább nyomult előre és nem volt osztag aki megállítsa őket. A velük közelharcba került afrikai gyalogság szégyenszemre elfutott az első roham után, pedig a veszteségek nem indokolták ezt az eredményt.


                                                  A helyzet nem irigylésre méltó.


                                             Furor Celtica, avagy a gaesati rohamozik...

                                         ... és az eredmény: az afrikai gyalogság elmenekült!

                                     Csak szépen sorjában - afrikai gyalogosok védelemben...

                                        ... győzelem, kelta rohamok megtörtek a pajzsfalon!

Az erdő mellett patakokban folyt a vér... a kelták hibába rohamoztak véres fejjel kellett visszafutniuk, köszönhetően az afrikai gyalogság kitartásának és az előcsatározók gerelyeinek. Misi a könnyű lovasság oda vezénylésével próbált a helyzeten javítani és persze a parittyások elől a célpontot védeni.

                                                                  A felmentő sereg.

Mindez már nem sokat jelentett, mert rohamot jelentettem az eddig védekező afrikai gyalogsággal, védekezés után most támadásban kellett megmutatni, hogy ki a jobb. Ez olyan jól sikerült, hogy a gallok el is menekültek. Persze a támadást megint a líbiai és numidiai gerelyek készítették elő.

                                                  Ez a roham megsemmisítő erejű volt.

 A balszárnyon is végre rendeződött a helyzet: a nemesi lovasságot megfuttattuk, de ennek ára a nagy veszteség volt, olyannyira, hogy a falanx alakzat felbomlott és csak a Boetarch jelenlétének köszönhető, hogy győztek a polgárok.

                                                 Az üllő és kalapács elől nem árt elfutni.

A gaesati megfordítása viszont nem túl egyszerű feladat, mint minden kelta egységnek, nekik is alacsony a Kiképzés&Fegyelem értékük, ezért a gall hadúrnak a vonalakon kellett áttörnie és személyesen parancsnokolni a katonáknak.

                                                       A hadúr az arcvonalban...

                                                   A csapásmérő gaesati élén.

Az utolsó körben a győzedelmes afrikai gyalogságom megrohanta és elkergette a gall könnyű lovasságot, de főszerepben már nem a közelharc volt, hanem a lövések. Az összes gerellyel rendelkező osztagomat próbáltam olyan pozícióba hozni, hogy veszteséget tudjak okozni a gall osztagokban. Elég sok ilyen volt, de nem sok esélyem volt olyan veszteség okozására, ami az ellenség pusztulását jelentené. Így talpveszteséget okoztam a gall lovasságnak, a gall harcosoknak, akik közül egy osztag el is menekült. Így nem maradt más, mint a gaesati felé fordítottam a pun polgárokat. Misi még megdobálta gerelyekkel az afrikai gyalogságomat, okozott is egy veszteséget, egy-két osztagot mozgatott és itt lett a vége a 6. körben.

                                                                      A játék vége!


Végszó:

Érdekes meccs volt. Az állás alapján nem hirdettünk egyértelmű győztest, bár nekem több lehetőségem lett volna a végén. Egyedüli harcképes gall osztag a gaesati és a könnyű lovasság volt. Ezzel szemben nekem egy afrikai és a milícia, plusz a 2 lovas osztag és a 2 előcsatározó. Valószínűleg 2 előcsatározó is elég lett volna, hogy kivéreztesse a gaesati-t, akik viszont nem rendültek volna meg soha, lévén fanatikus az egység, szóval kénytelen lettem volna közelharcba kerülni velük, a döntés végett.

A kelták:

Erősek az biztos, 3-4. körig lényegében Misinek állt a zászló, még ha a csatajelentésből ez nem is derül ki. Ekkor vesztettem el az afrikai gyalogságom és neki egy-két sebpont vesztesége volt.
Aztán a gaesati kirohanta magát és megszakadt a lendület azáltal, hogy elfogyott az ellenség előttük.
A fanatikus képesség nagyon erős és Misi sokszor azzal bukott egy-egy jó közelharcot, hogy a kör végén a D6-al kicsit dobott. Itt ez ki van küszöbölve, mert a szabály szerint a fanatikusnak nem lehet rosszabb az eredménye, mint az ellenfélé. Tehát, ha nagyot dob, akkor jó neki, ha kicsit akkor meg az én eredményemet használja. Előny még, hogy mindig kapnak rohambónuszt: vagy rohamoznak vagy ellen-rohamoznak. Hátrányuk viszont, hogy idővel a kör eleji heves teszteket biztos elrontja a játékos és erre az időre legtöbbször már hideg fej kéne, nem esztelen roham . Szóval a szabályok jól adják vissza a kelta sereg sajátosságait.

Karthágó: 

Nekem tetszik ez a lista. Többfajta sereg ellen próbáltam és bár most nem arattam egyértelmű győzelmet, a sereg jól működött, kizárólag az egyik afrikai gyalogság menekülése volt, amire nem számítottam. A sok előcsatározó lehetőség nagyon manőverezhetővé teszi a sereget és a harci teljesítményük sem elhanyagolható. 3-4 előcsatározó körönként szép sebzéseket tud bevinni és az ellenfél nem nagyon tud ez ellen mit tenni. A nehéz gyalogság teljesen átlagos és bár az elején hiányoltam a Hosszú dárdákat, mára már nem okoz problémát a hiányuk. A joker egységem a polgárok lettek. Olcsók, kevéssé páncélozottak, de a falanx alakzat opció ellenállóvá teszi őket. eddig mindig beváltak és egy csatában sem pusztultak el, bár az alakzat minden ütközet végére felbomlott.
Hátrányuk még az, hogy ezekhez az eredménykehez mindig kellett a Boetarch is, így viszont nem tud más osztagot irányítani.

Egy szó, mint száz ezt az 1500 pontos listát bővítem 2000 pontra, mivel Misivel megbeszéltük, hogy itt az ideje a seregnövelésnek. Legközelebb már 2000 pontos pun sereg fog a pályára lépni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése