2013. augusztus 6., kedd

Orosz gyalogos harccsoport parancsnoki szemszögből

Sziasztok,

Előző írásomban a német gyalogos harccsoportok parancskocka lehetőségeit elemeztem ki a raj szintű játékhatárokon belül (150-350 pont). Várható volt, hogy folytatásképpen az orosz oldal is sorra kerül már csak azért is, mert az alkalmazott harcászat sem volt egyforma és ez a parancskockákon keresztül is megmutatkozik. Vannak olyan lehetőségek, amik mindkét félnél megtalálhatóak és vannak olyanok, melyek kizárólag az egyik vagy a másik fél úgymond 'specialitásai'. Ezért álljon itt egy kis bemutató az orosz gyalogos harccsoport lehetőségeiről.

Az orosz fél rendelkezésére is áll az Előretolt parancsnokság és az Előretolt légi megfigyelő.
Ezek pontértéke és funkciói is nagyjából ugyan azok, mint amit a német félnél már leírtam, azonban fontos különbség, hogy az orosz oldalon az Előretolt parancsnokság nem birtokolja a Tüzérségi megfigyelő képességet! Ez az orosz tüzérségi szervezés és doktrína miatt van így, itt kizárólag az Előretolt tüzérségi megfigyelő kérhet tüzérségi támogatást. Úgy gondolom ez a rész szintén megér majd egy kisebb írást és ott írom le majd a két fél közti különbségeket a tüzérség terén.

Visszatérve a parancskockák világához: az első fontos különbség a sereg közt, hogy a létszámfölényt úgy mutatja be a játék, hogy az adott seregszinten a minimum és maximum egység limitek nem egyformák. Ily módon, raj szinten az orosz féllel játszó játékos akár 2 teljes szakaszt is hozhat, míg ugye a németek csak egyet. Ez nem csak azért jó, mert létszámfölényt tudunk elérni az ellenséggel szemben, hanem minden szakaszban van egy szakasztörzs és így két szakasz után két Tisztünk van a pályán! Ha ehhez hozzávesszük, hogy az orosz lövészszakasz alap pontszáma majdnem a fele a németének, akkor látható, hogy ez egy olyan előny, amit vétek nem kihasználni. Természetesen magasabb szinten is megmarad illetve nő is a különbség: szakasz szinttől az orosz fél egy teljes lövész századot is tud hozni, század törzzsel és 3 szakasszal, ami +4 kocka!

A második különbség az NKVD tiszt. Ezt jóformán minden seregméretben jól lehet használni és történelmi kivetni valót se találhatunk abban, ha raj szinten jelenik meg ez az egység (nem úgy, mint ahogy írtam az Előretolt parancsnokságnál). Ez az egység 26 pontért szinte mindent tud, ami az orosz játékosnak jól jöhet. A 3 fős csapat egy Gaz terepjáróban utazik és mellesleg Főtiszt. Ami azt jelenti, hogy nem csak adja a +1 parancskockát, hanem használhatjuk a Taktikai megbeszélés parancsot is, ami nagyon hasznos lehet, ha már vannak Ijedt egységeink. Itt már csak a szerencse szólhat közbe, mert bizony az orosz sereg majdnem teljes egésze Képzetlen morállal rendelkezik, így a sikeres dobásra 4+ az esély. További tulajdonsága, hogy képes az aknavető tüzet irányítani és a 'Harcoljatok átkozottak' képesség, ami a csata kezdetekor D6-tal növeli meg a harccsoport Harcértékét! Hátránya csak annyi, hogy Egyedi, így csak egy lehet belőle, így vigyázzunk rá, ki ne lője az ellenfél mesterlövésze.

Itt igazából véget is érnek az orosz játékos lehetőségei. Sajnos a gyalogos hadosztályból alakult harccsoportokhoz hozható páncélos rajok illetve speciális alakulatok egyike sem tartalmaz Tiszt képességgel rendelkező egységet, ami nem is meglepő az orosz parancsnoki rendszert ismerve. Páncélos hadosztálynál persze változik a helyzet, ott páncélos tisztjeink is lehetnek. Látható, hogy gyalogságra alapozott túlerővel egyúttal parancskocka előnybe is kerülhetünk. Üröm az örömben, hogy a létszámfölény egyben azt is jelenti, hogy bizony több raj közt kell elosztanunk a parancsainkat, már ha olyan keveset dobtunk. Ebben a tekintetben viszont a játék kiegyensúlyozottnak tűnik, mert a németek a kevesebb élőereje nem jelent több kombinációs lehetőséget az elosztható parancsok tekintetében. Ennek oka a német gyalogos harcászatban kereshető, ahol a rajok lövész és géppuskás szekciója külön-külön is tevékenykedhet. Ez a játékban úgy jelenik meg, hogy bár egy raj szervezetileg 1 egység, de a pályára kerüléskor aktiválni külön kell a géppuskás szekciót és a lövész szekciót! Így látható, hogy a kevesebb szakasz nem jelent kevesebb felhasználható parancsot. Zárószóként annyit, hogy az orosz féllel játszva, mindenképpen próbáljunk gyalogsági fölénybe kerülni, kis pontszámú csatában is próbáluk meg behozni a megengedhető gyalogos maximumot. Ezt az NKVD tiszttel kombinálva D6+3 kockánk lehet körönként, ami azt jelenti, hogy bármilyen rossz is a dobásunk 4 parancsot biztosan ki tudunk adni egységeinknek.




 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése