2013. augusztus 27., kedd

Vér áztatta föld - 2. rész, Battlegroup Kursk összecsapás, 2013.08.25


1.kör: Misi a parancskockákkal kezdte, és egy nem túl nagy 2-es értéket dobott, ami a két tiszttel együtt 4-re nőtt. Nem sok, de egység sincs annyi, mondhatjuk elsőre talán nem is kell több. Lényegében már az első körben tűzzel vegyített manőverezés kezdődött. A Pz.IV az úton halad előre és mozgás után rögtön a búza mezőben rejtőző lövészeimet vette célba géppuskával célzott lövéssel. Az észlelés megvolt és a géppuska 3 kockájából veszteség is született, de a morál tesztet megdobtam. A balszárnyon szintén célzott lövésekkel tarkított előrenyomulást láthatta, de szerencsére itt komoly baj nem történt. A jobbszárnyon a páncélautó merészen jött előre, teljes sebességgel, majd a búzamezőben tanyázó raj kapott a gépágyúból egy rövidebb sorozatot, nem sok sikerrel. A páncélautó mögött a felderítő raj is megindult előre.

Az első köröm nem túl fényes, 3 egységem is Ijedt, így a Rajtaütés jelzőket nemigen tudtam használni, igaz a távolság is túl nagy most még. Lényegében nem sokat csinálok a kidobott 4 parancsommal: az erdőben lévő raj lő a német gyalogságra, de nem találok el semmit. A kör végén leszedem a Ijedtség jelzőket egy Harci zsetonért (2).

2.kör: Misinek ekkor 7 parancsa lett, de hát hol voltak még a főerők, így maradt is neki parancsa. A páncélautó megint jön előre és lő is, azonban célpontja most az erdőben lévő gyalogság.
Terület lövéssel sikerül is Ijedté tenni az osztagomat, így kapott is egy Ijedtség jelzőt. A páncélos megint előrébb jött és már a búzamezőben járt. Így csak egyszer tudott lőni, de az nem talált.
A német balszárnyon a gyalogság nyomul előre és tűzzel árasztják el a fészert, amiben a géppuska lapul és bár van találat egyet kivéd az épület, egy kezelő azonban elesik. Szerencsére a maxim 2 fővel teljes tűzerőre képes. Az utolsó osztag lép, de a lövése előtt a mesterlövész aktiválja magát és megereszt 2 lövést: taktikámnak megfelelően terület, majd célzott lövés. A terület lövés talál, ez bizony Ijedtség jelzőt ér, a célzott nincsen meg. Így bár nincs veszteség, a német fél nem lőhet, mert Ijedt lett. A kör végén hú zsetont, és egy Lerobbanás! Mivel csak a parancsnoki jármű az egyetlen amire ki lehet játszani, meg is történik és a játék végéig elromlik valami benne.

A körömben nem túl jó a helyzet, akikkel tudnák lőni azokon vagy Rajtaütés van, vagy Ijedt. Nincs más hátra ki is próbálom a Taktikai megbeszélést, amúgy is túl sok maradta volna a 7 parancsból. Tehát az NKVD tiszt kiadja az utasítást: az erdőben lévő lövészraj támadja meg az ellenség páncélautóját! A Taktikai megbeszélés lényege, hogy egy kiválasztott Ijedt egységemet még a körömben aktiválhatok egy sikeres tapasztalat teszt után. Ha megvan, lekerül a jelző és cselekedhetek is vele. Persze ezért is húznom kell egy zsetont, de szerintem megéri bizonyos helyzetekben, mint most is, mert különben nem tudom megállítani semmivel az ellenséget. Parancsok elköltve, zseton húzása megvolt, jöhet a tapasztalat teszt: 4+, mert az oroszok tapasztalatlanok. Meg is dobom és mehet az akció! Mivel közelharchoz messze van meg az eredménye is bizonytalan, 2 területlövést választok, mert a páncélautó felülről nyitott és van esélyem Ijedté tenni a kezelőket. A két lövésből az egyik sikerül is, megkapja a jelzőt! A mesterlövész új célpontot keres: az úthoz közeledő lövész szekciót választja és megy 2 célzott lövés, az egyik megvan és egy német meghal. Morál teszt megvan.

3.kör: Érkezik a német erősítés, Misi egy páncélost és gyalogságot pakol fel a térfelén. A most beérkező csapatok jórészt erőltetett menetben, teljes sebességgel a frontvonal felé indulnak. Gond azonban az erdőnél van, mivel Misi veszélyben érzi a páncélautót (van rá oka), ezért a felderítő raj lövész szekcióját az erdő előtt elfekvő dombra vezényli, ellenőrzése alá vonva. MIvel ez két mozgással tudta csak megtenni, lőni már nem tud, pedig jó rálátás nyílik az erdőben állomásozó orosz katonáimra. Terve gondolom az volt, hogy a következő körben harapófogóba zárja a rajomat, a már újra aktiválható páncélautóval együtt működésben. A Pz.IV megint lő, ismét célzott lövésekkel a búzamezőben lévő rajomra, mivel most nem mozog 2 lövést is leadhat. Megvan és sajnos 2 figura veszteségem van, a morál nincs meg és Ijedtség jelzőt kapok. A fészerrel szemben nyomuló német géppuskás raj jön előre és lő a fészerben lapító géppuskámra. Találat és a rontott fedezékmentő miatt Ijedtség jelzőt kap, lévén területlövés volt.

Nálam megint hasonló a helyzet, de ebben a körben fellélegezhettem egy kicsit. Mivel a németek egész közel értek a fészerhez, megint a Taktikai megbeszéléshez folyamodom, 5 parancsból telik rá most még. A célpont a Maxim géppuska, akik meg is dobják a tesztet és visszalövünk célzott lövésekkel. Mivel a közel is vannak és lőttek is, plusz a csapat géppuskás lévén kis létszámú, ezért célzott lövést választok. Sikerül is és a 3 tagú raj 5 találatot kap és megsemmisül, Misi zsetont húz. A harmadik parancsot az erdőben tanyázó raj kapja és közelharcba mennek a dombot megszálló német felderítőkkel. Itt túlerőben is vagyok és gránát bónuszom is van, amire jó nagyot 5-öt dobok, így a felderítők megsemmisülnek míg nálam a fel osztag megmarad. Misi megint húz. A mesterlövész ebbe na körben nem alkot semmit és sajnos ezzel vége is a körömnek, mert a többiek vagy Ijedtek vagy a lőtávolság miatt nem tudnak beleszólni a küzdelembe.

4.kör: Egy erősítés: egy gyalogos szekció érkezett be. A kör első cselekedete viszont az volt, hogy Misi vissza is vágott. A dombot visszafoglaló rajomat szó szerint széttépték a 20mm gépágyú lövedékek, mivel nem mozgott 2 célzott lövést eresztett meg, így 12 kockával dobott, esélyem se volt. Így most én húztam zsetont. Az elől lévő Pz.IV. folyamatosan tűz alatt tartotta a lövészeimet a búzamezőben. Jöttek is a találatok, igaz az egyik észlelés nem lett meg, azonban az így 2 főre csökkent raj nem dobta meg a morált és elmenekült a pályáról. Így másodszor is húzhattam a zsetont. A második Pz.IV elért a kanyarhoz, mert szintén az úton jött. Innen mér kényelmesen elkezdhette lőni a főépületet. Szerencsémre az első lövése nem talált. A fészerrel szemközti területre átvezényelt Misi egy lövész szekciót és nagyon közel került a fészerhez.  A balszárnyon lévő szekció is jön előre és közben tűz alatt tartja a géppuskát a fészerben. Szerencsére a fedezék kitart és nem szenvedek veszteséget és jelzőt sem kapok.

A kör elején érkezett a légicsapás. Ez új volt a játékban így nagy várakozással vártam a hatást. Meglepetés volt, főleg, amikor kiderült az első alkalommal, mikor repülő megjelenik az ellenfél húz egy zsetont!Sajnos a továbbiakban nem volt olyan derűs a hangulatom. Mivel nem volt légi megfigyelő a gép magának észlelte a célpontot. Ez azt jelenti, hogy ha szórás van, akkor az +D6" távolságot jelent. Az eredeti célpont a kanyarulat volt, ahogy számítottam a páncélosok ott is voltak, azonban nem volt szerencsém és egy eléggé elszóródott. A 'spotter marker' így a búzamezőbe került, kissé a főépület felé. A dobások nem voltak jók, de 3 Ijedtség jelzőt ki lehetett osztani a géppuskámra, a fészerhez közel eső gránátos szekcióra és az elől álló Pz.IV-re.  A gép, mint aki jól végezte dolgát el is repült. A mesterlövész adott le 1-1 lövést 2 német gránátos rajra, egyikben meghalt egy ember. Más nem nagyon volt. A lövészrajok megsemmisültek és a szakasztörzs meg az NKVD tiszt nem jelent bevethető erőt, esetleg csak közelharcban, a géppisztolyok miatt.

5.kör: Misinek még most jönnek be az utolsó egységei és megindul a támadás. Ezt a páncélautó kezdi, azzal ,hogy egy dupla mozgással elfoglalja a lerakatot az erdő mögött. Ezt megakadályozni nem tudtam, mivel a dombon elpusztult az utolsó ütőképes alakulatom is. A több alakulat a meghaltak helyére igyekszik felzárkózni, mivel a pálya széléről érkeznek, ebben a körben nemigen tudnak beleszólni a csatába. A harccselekmények főleg a 2 harckocsi körül zajlanak. Mindkét páncélos a z épületet lövi, géppuskákkal, mert Misi tartalékolja az ellentámadásra a páncéltörő lőszert. Szerencsére az épület kitart és benne az egységek is, a lövések vagy nem találnak vagy ha igen akkor az épület megvéd a lövésektől. Kör végén Misi repülőgép támadást húz! Hurrá jön a német be nem tervezett légi támogatás! JU-87D, 1 nehéz, 4 könnyű bombával. Durvább, mint az enyém volt és persze nekem is zseton húzás.

Végre elérkezik a köröm, amit már nagyon vártam, mert érkezhet az erősítés. Sajnos nem dobtam túl nagyot és 3 egység érkezik: 2 Matilda, 1 lövészraj. A beérkező Matildák a balszárnyamon jönnek be a lövészrajjal, mert itt a kritikus pont. Megpróbálom visszavenni a lerakatot. A Matilda céloz és lő, az egyik mellé, de a másik talál és ki is lövöm a páncélautót. Misi zsetont húz, kettőt is, mert elveszítette az objektívát, mivel a Matilda 5" belül van ahhoz képest, a másikat meg a páncélautó elvesztése miatt. Ez azért is gond lehet, mert Tiszt volt, aki +1 parancskockát ad minden körben. A másik Matilda az előrébb álló Pz.IV-re lő ,de csak egyet, mert manőverezek is. Nagyon jól lövök, mozgás után is találok és a lövés lepattanó! A német páncélos nem dobja meg a morált és Ijedt lesz. A lövész raj, az előtte lévő bokros területet szállja meg és mozgás után lőnek egy német előrenyomuló rajra. Mivel már sok zsetonon túl vagyunk mindketten, terület lövésekre megyek, hogy minél több Ijedt egysége legyen, ne tudjon aktiválni. Nekem még jön utánpótlásom, neki már nem. A mesterlövész célpontot keres és talál is, de sajna mind a terület lövést, mind a célzottat elrontom.

6.kör: Misi újabb köre, és itt is a repülőgéppel kezdünk. A zsetonos légitámadásnál mivel nincsen előre kijelölt célpont a játékos választ. Igazából ez nem is nagy probléma, mert a gép bárhova mozoghat a pályán és támadhat is. Misi máshová nem is rakhatta volna, mint a főépület és a beérkezett erősítés közé. Mivel neki sincsen légi megfigyelője, a gép magának észlel. Nem túl jó dobás és jócskán mellé megy, igazából a fészer (benne a géppuskával) és az útnál lévő német szekció került bele. A gép dobta is a bombákat: 1 besült, 2 pinned, 1 direct hit, nem semmi! Így a géppuskám és a német gránátosok kaptak 2-2 sebző találatot, ez elég is volt nekik. Mindkét osztag elpárolgott, az Ijedtséget okozó találatok kiosztására már nem is volt szükség, mert nem volt kire. Mindketten húzunk egy-egy zsetont. Ezután az egyetlen aktív páncélos adott le rálőtt az erdő mellett cammogó Matildára, a lövés talált és persze nem gond az átütés a 75mm L/48-al. Így a Matildából kiégett roncs lett. Ezután az út mellett érkezik a gyalogság második hulláma. Ők a beérkezett erősítést veszik célba, de szerencsére nem találnak a lövések.

Nem túl jó a helyzet és sajnos 1 darab egység érkezik be. Ez most a páncélautó lesz, azért őt hoztam be, mert a gyalogság nem ér ellene semmit és igaz, hogy a páncélja nagyon gyenge, de a 45mm lövege meg erősebb, mint a Matilda 2 fontos (40mm) ágyúja, amihez még HE lőszer sincsen. Amint beérkezik már küldöm is előre. A főépület jobb oldalán érkezik és az épület sarkáig el is jut, innen veszi tűz alá a második Pz.IV-et, sajnos most nem sikerül a múltkori bravúr és el sem találom. Az épületnél álló Matilda rálő az első Pz.IV-re, de sajnos nem talál.  Az egyetlen lövészrajom vissza is lő, de nem talál. Ennek a körnek a végén már nem húzok zsetont lévén 1 pontra vagyok a megtöréstől.

7.kör: Misi ismét a repülővel kezd, most új helyre manőverezik és a főépület a célpont, szerencsémre a szóródás miatt még. ha egy kicsit is, de kimegy a pályáról a nagy bomba. Ezt megúsztam! Sajnos a folytatás nem túl jó. A német balszárnyon érkező német gránátos szekció tüzet nyit az NKVD tiszt harcálláspontjára. Egy fő veszteség és a rontott morál miatt Ijedtség. A hátsó Pz.IV tűzet nyit és helyesen ne ma Matildát választja, hanem a jóval gyengébb páncélautót, 2 lövésből az egyik talál, az átütés nem is kérdéses, a páncélautó felrobbant. Zseton húzás és ezzel már 1 ponttal túl is léptem a harcértékemet.  Vereség!

Nincs más hátra, mint a visszavonulás: az NKVD tiszt az elsők közt vonul vissza (már ijedt), utána a lövészraj, majd az épületben lévők. A visszavonulókat a megmaradt Matilda fedezi. A kolhozt nem sikerült megvédeni és a németek megkaparintották az utánpótlást és a környéket ellenőrzésük alá vonták.

Vélemény:

Végig nagyon fordulatos, izgalmas ütközet volt. Persze a vereségem után az is kiderült, hogy a 6. körtől már mindkettőnket 1-1 pont választott el a törésponttól. Tehát az veszített, aki előbb húzott zsetont, aki most Én voltam.

 Misi jól vezette a csapatait, végig jött előre és látszott, hogy a terve is ez volt. Már a gyalogsági nehézfegyverek hiányából tudnom kellett volna, hogy nem lesz messziről lövöldözgetés. Talán a páncélosokkal nem bánt még túl biztosan, míg a páncélautóval talán kissé elbízta magát, de a parancsnoki páncélautó elvesztése se törte meg a lendületet, bár ehhez az is kellett, hogy jókat is dobott a parancsoknál.

Nálam már nagyobb gondok voltak: két nagy hibát is elkövettem, mindkettőnek volt kihatása a játékra. Az első az volt, hogy túl kevés harcoló alakulatot hoztam fel kezdetben. A 2 parancsnoki osztag luxus ilyen helyzetben, mert harcban nemigen vesznek részt. A plusz parancsot akkor is adja, ha nincs a pályán. Az NKVD tiszt jó ötlet volt, mert a Taktikai megbeszélés 2 esetben is megmentett, a szakasztörzset meg azért hoztam fel, mert hogy néz ki, hogy nincs fent a szakasz parancsnoka. Emiatt viszont hiányzott a páncélelhárítás és nem volt egységem az 5. kör elejére. A második pedig az objektum elvesztése, amit nem szabadott volna hagyni, igaz ezt ellensúlyozza, hogy a visszaszerzéskor Misi is húzott zsetont. Sajnos kritikus helyzetben az egységek sem jöttek. Lényegében az erősítésem fele meg sem érkezett a pályára, de ezekért viszont a kocka volt a felelős.

Az időzített légicsapás nagyon megéri 10 pontért, igaz ismerni kell az ellenfél egységeit, képességeit is, plusz szerencse is kell, az előre kijelölt pont miatt. Bár nem a legjobb hatásfokú volt, de azt hiszem fogom még használni a következőkben is. Az, hogy jött még egy repülőgép plusz jó pont, mert az előző játékban én nem tudtam megdobni az ehhez szükséges 5+ értéket. Érdemes alapozni a légierőre és most már azt mondom, hogy megéri azt a légi megfigyelő tisztet behozni. A +1 parancs mellett, ha behúzzuk a csata alatt a 4 légi támogatás zseton valamelyikét ,akkor nagy eséllyel az meg is érkezik és a légierő elég jó hatásfokú a játékban.

Lassan készül az orosz ellentámadás, feltöltjük a megfogyatkozott lövész szakaszt, pótoljuk a kilőtt páncélosokat és fenntartjuk a harci szellemet. Addig is jó olvasás!

Sajnos a képek megint csak hiányosak, mert csak a 4. körnél kaptam meg a gépet, utána meg az események hatására kissé háttérbe szorult a fotózás.


Vigyázat légitámadás!!! A 6 oldalú az eredeti célpont, de a 20 oldalú nem a szóródás helye.

Védelem a kolhoz épületeiben.

A repülő hátulról.

Nem a legjobb célzás, de 10 pontért megérte.

Objektíva foglalás.

Ijedtség után veszteség, ilyen helyzetben nem segít a Visszavonulás parancs.
Német csapatmozgások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése