2013. augusztus 25., vasárnap

Vér áztatta föld, Battlegroup Kursk öszzecsapás - 1.rész, 2013.08.24

Sziasztok,

Tegnap lejátszottuk egy újabb ütközetet, nevezhetnénk akár visszavágónak - ha nem irányította volna más a német felet - mert ugyanazt a küldetést játszottuk megint, ugyanazon a terepen. Inkább egyfajta 'második felvonás' lett az egész, számomra csattanós végkifejlettel, de ne rohanjunk ennyire előre.

A történet szerint, a német parancsnokság újabb támadást készített elő a kolhoz ellen, de ezúttal új, már a feladatnak jobban megfelelő harccsoporttal és természetesen egy új parancsnokkal. Ellenfelem ezúttal Misi volt, akinek ez még csak a második játéka volt, de azt hiszem nagyon jól helytállt.
A német fél célpontjai nem változtak, tehát a kolhoz épület együttese, de a lerakatot az orosz parancsnokság áthelyezte az erdő mögé, lévén egy jobban védhető helyen van. Ez sem így alakult, de ilyen a háború... 

A német harccsoport 300 pontból épült fel és a következő erőket tartalmazta:

- Gránátos szakasz: szakasz törzs (6 figura) és 3 gránátos raj (3×8 figura)
- Páncélos támogatás: 2db Pz.IV.H
- Felderítők: felderítő gyalogos raj (8 fő) és egy parancsnoki páncélautó (Sd.Kfz.222)

A harccsoport 298 pont lett a végén és 22 harcértékkel rendelkezett.
A listából látható, hogy a gránátos szakaszhoz nincsen csatolva semmilyen támogató fegyverzet. Ez azt sejteti, hogy aktív harcra lesz kilátás, sok manőverezéssel. Így is alakult és egész bejött Misinek ez a taktika. Jól átlátta, hogy a korlátozott parancskockák mellett nem lesz lehetősége géppuskákkal, aknavetőkkel lövöldözni és inkább 2 páncélosba fektette a pontot, amik támadást hatásosabban támogathatják. A parancsnoki páncélautó jelenléte mutatja, hogy Misi is ráment a parancskockákra és mellesleg nem túl jó dolog, ha az embert felderítik a játék elején (Harci jelző húzás). Így neki i és nekem is 2-2 felderítőm volt.

Lássuk az orosz harccsoport, ami szintén 300 pontból szerveződőtt:

- NKVD tiszt (3 fő + Jeep)
- Teljes lövész szakasz: szakasz törzs (3 figura) és 4 lövész raj (4×8 figura)
- Szakasz támogatók: Maxim géppuska (3 fő), 50mm könnyű aknavető (2 fő), Páncéltörőpuska (2 fő),
  45mm páncéltörőágyú (3 fő).
- Felderítők: mesterlövész csapat (2 fő) és egy BA-10 páncélautó
- Páncélos támogatás: 3 db Matilda II
- Időzített légicsapás a 4. körben: IL-2 csatarepülő (4 kis bombával), koordináták: x27, y20.

A végső pontszám 296 pont lett és 20 harcérték, ami elég kevés, de ehhez még hozzájött a D6 az NKVD tiszt révén, most szerencsém volt és 6-ost dobtam. Így a 26 harcértékem nagyon impozáns érték, valószínűleg elég lesz az 5. körig.

Lényegében a harccsoportom két pontban tér el az előző csatában bevetettel: az egyik az NKVD tiszt, a másik a légierő használata. A tiszt jelenléte nem is volt kérdéses, egyszerűen kellenek a parancskockák és mivel nekem az 5. körben érkezik az erősítés, szükség van a +D6 harcértékre, hogy addig kihúzzam valahogy. Menet közben kiderült, hogy még egy képesség létfontosságú volt és ez a Taktikai megbeszélés nevű parancs, amit a Főtiszt képessége révén használhattam. A légierő csapását előre kellett kiválasztani és én - kiderült helyesen - az út kanyarulatot választottam, számításaim szerint a 4. körben lesz mit támadnom a körzetben. Használatát egyrészt az olcsósága indokolta, másrészt már ki szerettem volna próbálni a hatásfokát. Hát jutott is belőle nekem is, de nem lövöm le a poént.

A felállás hasonlóan történt: én 2d6 egységgel indultam, de sajnos most elég kicsit dobtam így a szakasz törzs és az NKVD tiszt mellett, mér csak a géppuska, a mesterlövész és két gyalogos raj került fel. Rosszul is választottam az egységek tekintetében, talán a kimenetel egyik oka is ez lehetett. A szakasz törzs és a mesterlövész a főépületben, mint múltkor, a jó kilövés és az épület nyújtotta fedezék (nehéz fedezék). A géppuska a fészerben, szinte már ez is klasszikus felállás, míg a 2 raj az erdőben és a búzamezőben. Az NKVD tiszt nem az épületben, hanem mellette egy bozótosban állította fel figyelőpontot.

A német fél az összes felderítő egysége mellé 3 szabadon választott osztag kerülhetett fel: így a parancsnoki páncélautó és a gyalogos felderítő raj mellé Misi egy Pz.IV.H páncélost és gránátos rajt hozott be (lövész és géppuskás szekció). A páncélos az úton várakozott - reményeimnek megfelelően - míg a páncélautó és a felderítő raj az út jobb oldalán elhelyezkedő bozótosban bújt meg. A gránátos raj 2 szekciója az út bal oldalán, szintén fedezékben várta a megindulási parancsot.

Mivel védekeztem D3 egységem Rajtaütés paranccsal kezdett (lövészraj a búzamezőben Maxim géppuska és a mesterlövész), míg a németek tüzérségi előkészítéssel indítottak, ezért D3 véletlenszerűen kiválasztott egységem Ijedtség jelzővel indult. Nem volt szerencsém, mert Misi a legnagyobbat dobta, így az NKVD tiszt, a géppuska és a lövészraj (búzamezőben)  kapott egy-egy találatot, illetve jelzőt.


Az ütközetet a német fél kezdte.

Folyt. köv. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése